skip to Main Content

Forrás: kulter.hu

DIGITÁLIS MESEKÖNYV FOGYATÉKKAL ÉLŐ GYERMEKEKNEK

 

A magyar fejlesztésű BOOKR Kids egy telefonra és tabletre is letölthető alkalmazás, amely digitális mesekönyvekből épül fel, és már a több nemzetközi elismerést is kapott. A szerkesztői most egy fontos misszióhoz csatlakoztak: elkészítették az első olyan digitális mesekönyvet, amely enyhén, közepesen vagy súlyos fogyatékkal élő gyerekeknek szól, ezzel pedig világviszonylatban is egyedülállót alkottak.

Az Akik gyerekek maradnak eredetileg egy papíralapú könyv, mellyel az író, könyvtervező, animátor Szabó Imola Julianna fordult a BOOKR Kids felé. A Mészöly Ágnes és Papp-Für János verseit és Bódi Kati rajzait tartalmazó könyvnek nem az egészét adaptálták az alkalmazásra, de az új formátumban is egy egészet alkot, és ahelyett, hogy a digitális forma elidegenítené a gyermekeket a hagyományos könyvektől, utat nyit nekik feléjük, felkelti a figyelmüket, érdeklődni kezdenek az olvasás és a történetek iránt az interaktív megoldásoknak köszönhetően. Az ingyenesen letölthető mesetár új könyve azoknak a gyermekeknek is szórakozást nyújt, akik nem fogyatékkal élők.

 

Az alkalmazás sajátossága abban rejlik, hogy az egyes meséknél bizonyos figurák megnyomása után zene, megzenésített versek szólnak, s animációkat, kirakós és memóriajátékot rejtenek, gazdagon illusztráltak. A BOOKR Kids tartalmaz klasszikus és modern történeteket is, melyeket ismert színészek olvasnak fel. A mesék már több nyelven meghallgathatók; az alkotások száma folyamatosan nő.

A papírformátumú Akik gyerekek maradnak ötletét Papp-Für János adta, az ő versei köré írt történetet Mészöly Ágnes. A tudatosan nagyon egyszerű nyelvezetű szöveg betűtípusa is olyan, amely a diszlexiások számára könnyebben olvasható.